Davy Pootjes scoort vijf punten in zijn eerste GP MX2 in Italie

Davy Pootjes van het Red Bull KTM Factory Team heeft in zijn allereerste Grand Prix MX2 in het Italiaanse Maggiora vijf WK punten weten te scoren.

gpitalie

In de modderige eerste manche reed hij lang in de top twintig maar omdat zijn motor vermogen begon te verliezen viel hij er uiteindelijk net buiten en kwam op een 21ste plaats over de finish. In de tweede manche kwam hij van buiten de top 25 terug naar een sterke zestiende plaats.

Omdat het voor Davy zijn eerste Grand Prix was uit zijn carriere was alles in het begin van de zaterdag toch nog wat spannend. Toch liet hij gelijk zien dat hij in deze klasse thuis hoort en zette in de trainingen de ene na de andere respectabele tijd op de klokken. Het hoogtepunt van de zaterdag kwam in de kwalificatieheat toen hij gedurende de wedstrijd richting de top tien kroop. Hij kreeg de aansluiting met Vsevolod Brylyakov en Brian Bogers maar slaagde er ondanks verwoede pogingen niet in om Brylyakov te passeren en moest daardoor na een sterk gereden wedstrijd genoegen nemen met een elfde plaats. Hiermee verzekerde hij zich van een goede startplaats in de beide manches op zondag.

Helaas waren de omstandigheden heel anders op zondag want het had in de ochtend zoveel geregend dat de baan was veranderd in een grote modderpoel. Omdat rijden in de warm up maar weinig toegevoegde waarde had, werd besloten om deze niet te rijden. Ondanks dat er nog even twijfel was of de eerste manche wel door kon gaan, bereidde hij zich in alle rust voor. Hij reed een sterke wedstrijd en was lang net binnen de punten te vinden. In de zware omstandigheden was hij op weg om zijn eerste WK punten te gaan halen maar met nog vijftien minuten te gaan verloor zijn motor vermogen en ging het tempo naar beneden. Dit had tot gevolg dat hij vlak voor het einde nog een aantal plaatsen prijs moest geven en op een eenentwintigste plaats over de finish kwam.

Davy was er opgebrand om in de tweede manche wel WK punten te pakken. Het circuit was ondertussen iets opgedroogd maar toch lag deze er erg verraderlijk bij. Een foutje was dan ook snel gemaakt. Davy kende een moeilijk begin van de manche en kwam pas op een 27ste plaats uit de eerste ronde. Met een goed ritme begon hij aan een opmars en kwam in de zesde ronde de punten binnen. Omdat hij het tempo goed kon blijven handhaven en weinig foutjes maakte, wist hij in het tweede deel van de wedstrijd nog een aantal rijders te passeren en wist hij na een sterk eindschot op een zestiende plaats over de finish te komen. Hiermee scoorde hij zijn eerste vijf WK punten uit zijn carriere.

In het dagklassement eindigde Davy op een twintigste plaats in Maggiora. Volgend weekend staat er voor de rijder uit Ammerzoden weer een wedstrijd om het Europees Kampioenschap MX2 op het programma in het Duitse Teutschenthal.

Daguitslag Grand Prix MX2 in Italie:
1 Tim Gajser 42 Pnt
2 Jeffrey Herlings 40 Pnt
3 Jeremy Seewer 38 Pnt
4 Aleksandr Tonkov 38 Pnt
5 Brent van Doninck 30 Pnt
20 Davy Pootjes 5 Pnt

Related Post